بلاگ

تغییر شکل و مشکلات پای جوجه شترمرغ

مشکلات پای جوجه شترمرغ

یکی از مشکلات عمده که در مزارع پرورش شترمرغ به چشم می‌خورد، بیماری های پای جوجه شتر مرغ می‌باشد. از جمله این مشکلات می‌توان به کوتاه شدن استخوان پا، پیچش انگشتان، در رفتگی پا، پای کمانی، نرمی استخوان، پیچ خوردگی پا و در رفتگی تاندون اشاره نمود. تغییر شکل پا و ناهنجاری های مربوطه بیش تر در بین جوجه شترمرغ ها گزارش شده و تا 35 درصد از تلفات اولیه را می تواند به خود اختصاص دهد. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله به شرح مشکلات پای جوجه شترمرغ و راهکار جلوگیری و درمان آنها پرداخته ایم.

سر فصل‌های مقاله

  • عوامل تغییر شکل پای جوجه شترمرغ‌ها
  • مشکل پارانتزی بودن پای شترمرغ
  • عارضه پیچ خوردگی  و پای باز شترمرغ
  • مشکل پیچش انگشتان پای شترمرغ
  • مشکل پیچ خوردگی پای شترمرغ
  • پوکی استخوان در جوجه شترمرغ
  • مشکل در رفتگی تاندون پای شترمرغ
  • نتیجه گیری

عوامل تغییر شکل پای جوجه شترمرغ‌ها

شترمرغ‌ها پاهای درازی دارند و پاهای آنها بیشتر از دیگر پرنده‌ها در معرض آسیب و تغییر شکل قرار میگیرد. هر نوع ناهنجاری پا در جوجه‌ها باید مورد توجه قرار گیرد و هرچه سریعتر برای درمان آن باید اقدام نمود. برخی از بیماری های پای جوجه شتر مرغ به صورت ژنتیکی به جوجه‌ها منتقل می‌شود، ولی عمده بیماری‌های پای جوجه شترمرغ‌ها به خاطر مدیریت اشتباه در نگهداری و تغذیه و یا مراحل جوجه‌کشی از تخم‌های نطفه دار، ازدحام بیش از حد، بستر نامناسب و یا برخورد فیزیکی حیوان با اشیاء سخت می‌باشد.

بنابر‌این باید بهترین تجهیزات جوجه‌کشی مورد استفاده قرار گیرد. چون استخوان پای جوجه‌ها در ابتدا نرم بوده و لذا زمین خوردن بر اثر لغزندگی جایگاه و یا برخورد با حصارها می‌تواند آسیب جدی به پاهای آنها وارد کند.

پیچ خوردگی پای شترمرغ

مشکل پارانتزی بودن پای شترمرغ

سندرم پای کمانی بیشتر در اثر جوجه‌کشی در شترمرغ‌های جوان به وجود می‌آید. همان طور که میدانید شترمرغ در مقایسه با دیگر پرنده‌ها فرایند جوجه‌کشی متفاوتی دارد. از این رو حتی دستگاه جوجه‌کشی شترمرغ نیز با سایر پرنده‌ها فرق می‌کند. در حین جوجه‌کشی از شترمرغ، باید تخم‌های نطفه‌دار مقدار معینی وزن اولیه و آب از دست بدهند.

همانطور که در این مقاله اشاره شد انتخاب دستگاه جوجه‌کشی مناسب برای نداشتن ناهنجاری‌ها و فرم‌های غیر طبیعی پا مانند مشکل پای پارانتزی شتر‌ مرغ ها یکی از مهم‌ترین کار‌ها است. شما نیز برای خرید دستگاه جوجه‌کشی دقت کامل را به کار ببرید. اگر میزان رطوبت جوجه‌کشی بالا باشد و یا اینکه رطوبت‌گیری تخم‌های نطفه‌دار شترمرغ به خوبی انجام نشود، جوجه شترمرغ‌های مرطوب متولد می‌شوند. پیشنهاد ما برای شما دستگاه های رطوبت‌ساز زیر می‌باشد.

رطوبت ساز التراسونیک مدل ۱۲۰۰

این دستگاه یکی از بهترین رطوبت‌ساز‌های موجود در کشور است که جنس بدنه آن از abs و برق‌مصرفی دستگاه 220 ولت (شهری) می‌باشد. رطوبت ساز التراسونیک مدل ۱۲۰۰ دارای عمر مفید بالغ بر 5 الی 10 سال است. از مشخصات دیگر این محصول می‌توان مجهز بودن به 4 پیزو سرامیک جهت تبدیل آب به مه اشاره کرد.

دستگاه رطوبت ساز

رطوبت ساز التراسونیک مدل ۱۲۰۰

رطوبت ساز التراسونیک کد ۲۰۰

یکی دیگر از محصولات پر کاربرد و عالی رطوبت ساز التراسونیک کد 200 است. این محصول دارای بدنه abs و مقاوم در برابر عوامل طبیعی، تبدیل آب به بخار به وسیله‌ی یک عدد پیزو تعبیه شده در دستگاه، قابلیت تبدیل آب به گاز به وسیله‌ی امواج فراصوت را داراست. از مشخصات دیگر این محصول می‌توان به توقف عملیات بخار سازی دستگاه به صورت اتوماتیک هنگام اتمام آب درون مخزن اشاره کرد.

دستگاه رطوبت ساز

رطوبت ساز التراسونیک کد ۲۰۰

عارضه پیچ خوردگی و پای باز در شترمرغ

این ناهنجاری نیز در هفته‌های اولیه در اثر آسیب دیدن مفصل لگنی رانی رخ می‌دهد. لغزنده بودن کف جایگاه و حتی کف ماشین جوجه‌کشی و یا بزرگ بودن بیش از حد کیسه زرده موجب این عارضه در شترمرغ‌های تازه متولد شده می‌گردد. در اثر این مشکل جوجه‌ها توان ایستادن نخواهند داشت. برای رفع مشکل پای باز در جوجه شترمرغ ها باید سریعا پاهای باز حیوان را با کش و یا نوار چسب مهار نمود تا پرنده بتواند قدم‌های کوتاه بردارد. همچنین استفاده از پا بندهای نرم و قلاب دار به دور پای جوجه‌ها باعث بهبود این مشکل می‌شود.

پیشنهاد مطالعه: خواص و مضرات گوشت شترمرغ

مشکل پیچش انگشتان پای شترمرغ

شترمرغ‌های جوان با سن کمتر از 6 ماه بیشتر دچار این مشکل می‌شوند. در برخی موارد یک و یا دو انگشت پای شترمرغ به صورت افقی پیچ می‌خورد. دلایل مختلفی همچون ژنتیک، سفت و یا لغزنده بودن بستر، مشکلات جوجه‌کشی و یا برخورد با جسم سخت می‌تواند باعث پیچش انگشتان پای شترمرغ ها شود.

مشکل پیچ خوردگی پای شترمرغ

پیچش پای جوجه شتر مرغ ها به خاطر انحراف مفصل بین استخوان درشت و مچ پا ایجاد می‌شود. این عارضه در بین جوجه‌های جوان و کمتر از 3 ماه بیشتر گزارش شده است. مشکل پیچ خوردگی در کوتاه مدت می‌تواند باعث چرخش 90 الی 180 درجه پای پرنده شود. عواملی همچون کلسیم پایین، وزن‌گیری ناگهانی جوجه‌ها و ژنتیک می تواند باعث پیچ خوردگی پای شترمرغ ها شود. همچنین در جوجه‌هایی که سینه آنها متقارن نیست و به یک طرف چولگی دارد، عارضه پیچ خوردگی پا اتفاق می‌افتد.

چرا که در این شرایط پرنده به صورت متعادل قادر به ایستادن نیست و همیشه بر روی یکی از پاهای او فشار بیشتری وارد می‌شود.زمین خوردن‌های متعدد و یا سفت بودن بستر (همچون بستر سیمانی) و تراکم بیش از حد جوجه‌ها در یک قفس نیز میتواند باعث پیچ خوردگی پای شترمرغ شود. برای درمان این عارضه باید فورا اقدام نمود. اگر میزان انحراف و پیچ خوردگی از 15 درجه بیشتر نباشد، داروهای ضد التهاب و تحرک دادن به جوجه ها می‌تواند مفید واقع شود. چرخش‌های بیش از اندازه نیز تا حدودی با جراحی قابل درمان هستند ولی بیشتر پرورش دهندگان به ناچار این نوع جوجه‌ها را از گله حذف می‌کنند.

مشکلات پای جوجه

پوکی استخوان در جوجه شترمرغ

جوجه شترمرغ ها در بدو تولد به صورت طبیعی دارای پوکی استخوان می باشند. چرا که نسبت کلسیم به فسفر در بدن آنها کم بوده و در نتیجه استخوان‌ها نرم هستند. از طرفی استخوان‌های پا و بدن شترمرغ‌ها سرعت رشد بسیار بالایی دارند. حال اگر غذای دریافتی پرنده نیز پروتئین و انرژی بسیار بالایی داشته باشد، استخوان‌های بدن شترمرغ رشد سریعتری پیدا می‌کند و بیشتر در معرض تغییر شکل قرار می‌گیرد. نرمی استخوان در اثر تغذیه نامناسب شتر مرغ نیز می‌تواند در جوجه شترمرغ ها ایجاد شود.

بعنوان مثال کمبود کلسیم و ویتامین D3، کمبود فسفر و حتی افزایش بیش از حد کلسیم و پروتئین در جیره غذایی جوجه ها باعث ریکتز و یا نرمی استخوان پاهای جوجه‌ها می‌شود.در اثر این عارضه مفصل خرگوشی و استخوان مچ پایی پرنده متورم می‌شود. سرعت رشد جوجه‌هایی که دچار نرمی استخوان شده‌اند، پایین بوده و پاهای آنها در معرض مشکلات زیادی مثل پیچ خوردگی و … قرار می‌گیرد.

مشکل در رفتگی تاندون پای شترمرغ

این مشکل دقیقا در محل مفصل استخوان درشت نی مچ پای پرنده اتفاق می‌افتد. در رفتگی تاندون در بین جوجه‌های جوان و حتی بالغ نیز ممکن است پیش آید. مشکل در رفتگی تاندون برای شترمرغ‌ها بسیار دردناک بوده و حتی می‌تواند منجر به پارگی کامل تاندون شود. اگر این مشکل در مراحل اولیه تشخیص داده شود قابل درمان است.

درمان آن معمولا با جایگزینی تاندون در شیار استخوان درشت نی انجام می‌گیرد. سپس برای جلوگیری از پارگی محل آسیب دیده را بانداژ می‌نمایند. اگر در رفتگی تاندون پای شترمرغ به موقع شناسایی نشود احتمال پارگی آن بسیار بالا بوده و تحمل این شرایط برای پرنده بسیار دردناک است. در چنین شرایطی بهترین راهکار حذف پرنده می‌باشد.

نتیجه گیری

در بیشتر موارد جوجه شترمرغ ها نیاز به توجه تمام وقت دارند، اگر به اندازه کفی به جوجه شترمرغ‌ها رسیدگی نشود میزان تلفات بسیار بالا خواهد بود. معمولا بیشترین میزان تلفات در بین جوجه شترمرغ ها تا سن 3 ماهگی رخ می‌دهد. برای کاهش تلفات و جلوگیری از مشکلات پا در جوجه شترمرغ ها لازم است که سطح پروتئین و مواد معدنی و ویتامین‌های جیره غذایی آنها به خوبی کنترل شود.

همچنین جوجه‌ها بیش‌تر در معرض برخورد با حصار، اشیاء سخت و افتادن در آبخوری‌ها قرار دارند. کشاورزان فعال در این عرضه می بایست در خصوص نگه داری از جوجه ها حساسیت بیشتری به خرج دهند تا تلفات گله به حداقل ممکن برسد. در این مقاله سعی شده است عوامل تغییر شکل و مشکلات پای جوجه شترمرغ مورد بررسی قرار گیرد امیدواریم مطالب فوق راهنمای خوبی برای شما عزیزان باشد.